Zweedse ontwerpers: kunst in vormgeving

Inleiding

Als het gaat om Scandinavisch design, denkt menigeen aan de Deense meubels van Arne Jacobsen en Hans Wegner. Maar ook in Zweden zijn er tal van ontwerpers die de wereld hebben veroverd met hun unieke stijl. In dit artikel gaan we in op de bijdrage van Zweedse ontwerpers aan de kunst van vormgeving.

Swedish Grace

In de jaren ’20 van de vorige eeuw beleefde Zweden een periode van artistieke bloei, die bekend staat als Swedish Grace. Deze stijl is te kenmerken door het gebruik van zacht gebogen lijnen en vriendelijke vormen, geïnspireerd door de natuur. Een belangrijke figuur in deze stroming was architect Carl Malmsten, die met zijn meubelontwerpen en interieurontwerpen het Zweedse design op de kaart zette.

Carl Malmsten

Carl Malmsten (1888-1972) wordt wel de vader van het Zweedse meubelontwerp genoemd. Hij was een autodidact die zijn meubels met de hand vervaardigde, met materialen als hout en leer. Zijn ontwerpen zijn te herkennen aan de combinatie van strakke lijnen met organische vormen. Malmsten maakte veel gebruik van geoliede beukenhouten meubels, die een warme uitstraling hebben. Een bekend ontwerp van hem is de “Samsas fauteuil”, die nog altijd verkocht wordt.

Bruno Mathsson

Een andere Zweedse ontwerper die in de jaren ’30 bekendheid verwierf, is Bruno Mathsson (1907-1988). Hij was vooral actief op het gebied van stoelen en banken, en hield zich bezig met ergonomie en comfort. Een beroemd ontwerp van hem is de “Pernilla” stoel, die een geweldige zitcomfort biedt en bovendien een prachtig visueel design heeft. Mathsson ontwierp ook tafels en andere meubels, die allemaal zijn te herkennen aan hun lichte, elegante uitstraling.

Mid-century modern

In de jaren ’50 en ’60 beleefde de wereld een periode van optimisme en vooruitgang. Dit optimisme was ook terug te zien in de vormgeving van meubels en interieurs, die gekenmerkt werd door strakke lijnen en een functionele esthetiek. Deze stijl wordt ook wel mid-century modern genoemd, en was in Zweden vooral terug te zien in het werk van ontwerpers als Alvar Aalto, Yngve Ekström en Börge Mogensen.

Alvar Aalto

Alvar Aalto (1898-1976) was een Finse architect en ontwerper die in Zweden werkzaam was. Hij wordt beschouwd als een van de belangrijkste architecten van de 20e eeuw, en zijn meubelontwerpen zijn nog altijd populair. Aalto ontwierp vooral stoelen en fauteuils, die allemaal zijn te herkennen aan hun organische vormen en uitgekiend comfort. Een bekend ontwerp van hem is de “Paimio” stoel, die werd ontworpen voor het Paimio Sanatorium in Finland.

Yngve Ekström

Yngve Ekström (1913-1988) was een Zweedse ontwerper die vooral bekend werd door zijn stoel- en tafelontwerpen. Zijn stijl is te kenmerken door het gebruik van gebogen hout en heldere kleuren. Een bekend ontwerp van hem is de “Lamino” stoel, die nog steeds geproduceerd wordt en wereldwijd wordt verkocht.

Börge Mogensen

Börge Mogensen (1914-1972) was een Deense ontwerper die voor de Zweedse meubelfabrikant Fredericia werkte. Zijn ontwerpen zijn te herkennen aan hun strakke lijnen en functionele esthetiek. Mogensen ontwierp vooral banken, stoelen en tafels, en leverde daarmee een belangrijke bijdrage aan het Scandinavisch design.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *