Stralende halos rondom verlichting: een fascinerend natuurverschijnsel

Wat zijn halos?

Een halo is een optisch verschijnsel dat vaak gezien wordt bij lichtbronnen zoals de zon, de maan en lampen. Het verschijnsel wordt veroorzaakt door de breking van licht in ijskristallen in de atmosfeer. Dit resulteert in een lichtgevende ring of cirkel rondom de lichtbron, die soms gekleurd kan zijn.

voorbeeld van een halo

Waarom ontstaan halos?

Halos ontstaan door de breking en weerkaatsing van licht in ijskristallen in de atmosfeer. Deze ijskristallen zijn vaak aanwezig in cirruswolken of in koude luchtlagen hoog in de atmosfeer. Wanneer licht door deze ijskristallen gaat, wordt het gebroken en gescheiden in verschillende kleuren. Dit resulteert in het kleurrijke uiterlijk van halos.

ijskristallen in de atmosfeer

Soorten halos

Cirkelvormige halos

Het meest voorkomende type halo is de cirkelvormige halo. Dit verschijnsel veroorzaakt een lichtgevende ring rondom de lichtbron. Deze ring is meestal wit van kleur, maar kan ook gekleurd zijn, afhankelijk van de omstandigheden.

Parhelische cirkels

Een parhelische cirkel is een halo die vaak wordt gezien naast de zon. Het bestaat uit meerdere cirkelvormige halos die parallel lopen aan de horizon. Deze halos zijn meestal rood en geel van kleur.

Paraselenae

Een paraselena is een halo die wordt gezien naast of boven de maan. Het is vergelijkbaar met een parhelische cirkel, maar dan rondom de maan. Deze halo kan wit of gekleurd zijn.

parhelische cirkel naast de zon

Waar kun je halos zien?

Halos worden overal ter wereld gezien, maar zijn meer te zien in koudere gebieden. Dit komt omdat de ijskristallen die halos veroorzaken, meer aanwezig zijn in koude luchtlagen hoog in de atmosfeer. Bovendien zijn halos soms meer te zien tijdens bepaalde tijden van het jaar, afhankelijk van de positie van de zon en de maan.

kaart van de wereld met de locatie van halos

Hoe fotografieer je halos?

Halos kunnen worden gefotografeerd met een camera en een lens met een brede hoek. Het is belangrijk om de uren rond zonsopgang of zonsondergang te fotograferen, omdat de lichtval dan het beste is. Daarnaast moet je de camera instellen op een korte sluitertijd en een lage ISO-waarde om het licht goed te kunnen vastleggen. Experimenteer met verschillende instellingen en kijk hoe je de mooiste foto’s kunt maken van deze fascinerende natuurverschijnselen.

foto van een halo gefotografeerd met een camera

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *