Wandlampen voor de badkamer – functioneel én stijlvol

De belangrijkste overwegingen voor het kiezen van wandlampen voor de badkamer

Wanneer het gaat om het kiezen van verlichting voor de badkamer, zijn er enkele belangrijke overwegingen om rekening mee te houden. Naast het kiezen van een stijl en afwerking die past bij de algehele inrichting van de badkamer, moet je ook rekening houden met:

 • De locatie van de lampen in relatie tot het bad of de douche
 • De helderheid van de lampen
 • De kleurtemperatuur van de verlichting
 • De IP-classificatie van de lampen

Locatie van de lampen

Als het gaat om het kiezen van wandlampen voor de badkamer, moet je ervoor zorgen dat de locatie van de lampen veilig is in relatie tot het bad of de douche. Wandlampen mogen niet rechtstreeks boven of naast een bad of douche worden geplaatst, omdat dit het risico op een elektrische schok vergroot. In plaats daarvan moet je wandlampen kiezen die veilig kunnen worden geplaatst op een afstand van minstens 60 cm van het bad of de douche.

Helderheid van de lampen

Een van de belangrijkste doelen van wandlampen in de badkamer is het bieden van voldoende licht om te kunnen scheren, make-up aan te brengen en andere taken uit te voeren. Om deze reden moet je ervoor zorgen dat de wandlampen die je kiest voldoende helderheid bieden voor de beoogde taken. Over het algemeen is het aan te bevelen om te kiezen voor wandlampen met ten minste 500 tot 800 lumen.

Kleurtemperatuur van de verlichting

De kleurtemperatuur van de verlichting is ook een belangrijke overweging. In de badkamer wil je meestal licht dat helder en wit is, zodat je een nauwkeurige weergave hebt van de kleur van je huid en make-up. Wandlampen met een kleurtemperatuur van 5000K tot 6500K bieden over het algemeen de beste helderheid en witheid.

IP-classificatie van de lampen

Tenslotte is de IP-classificatie van de lampen ook belangrijk wanneer het gaat om verlichting in de badkamer. IP-classificatie verwijst naar de mate van bescherming tegen stof en water. In de badkamer moet je ervoor zorgen dat de wandlampen die je kiest een IP-classificatie hebben van ten minste IP44, wat betekent dat ze beschermd zijn tegen opspattend water. Als de lamp zich in zone 1 van de badkamer bevindt, moet de IP-classificatie minimaal IP65 zijn.

Stijl en afwerking van wandlampen

Naast alle praktische overwegingen, wil je natuurlijk ook wandlampen kiezen die passen bij de algehele inrichting van de badkamer. Gelukkig zijn er talloze stijlen en afwerkingen om uit te kiezen, waaronder:

 • Chroom
 • Brons
 • Nikkel
 • Zwart
 • Wit
 • Glas
 • Keramiek
 • Hout

Welke stijl of afwerking je ook kiest, zorg ervoor dat het past bij de kleuren en materialen die al in de rest van de badkamer worden gebruikt. Wandlampen kunnen een geweldige manier zijn om visuele interesse toe te voegen aan een ruimte, maar alleen als ze goed worden gecoördineerd met de algehele inrichting van de badkamer.

Populaire wandlampen voor de badkamer

Er zijn talloze wandlampen om uit te kiezen voor de badkamer, enkele van de populairste opties zijn:

1. LED wandlampen

LED wandlampen voor de badkamer zijn een uitstekende optie vanwege hun zuinige energieverbruik en lange levensduur. Ze bieden helderheid en witheid, en zijn verkrijgbaar in talloze stijlen en afwerkingen. Bovendien zijn LED wandlampen vaak dimbaar, waardoor je de helderheid kunt aanpassen aan de taak die je uitvoert.

2. Flexibele wandlampen

Flexibele wandlampen zijn ook populair voor de badkamer, omdat ze gemakkelijk aan te passen zijn aan diverse taken. Met een flexibele arm kun je het licht richten waar je het nodig hebt, of het nu gaat om het aanbrengen van make-up of het scheren van je gezicht.

3. Wandlampen met geïntegreerde spiegel

Wandlampen met geïntegreerde spiegel zijn ook een optie om te overwegen voor de badkamer. Ze bieden verlichting en een spiegel in één, waardoor je tijd bespaart bij het aanbrengen van make-up en douchen.

Tips voor het installeren van wandlampen in de badkamer

Zodra je de perfecte wandlampen voor je badkamer hebt uitgekozen, moet je deze op een veilige en efficiënte manier installeren. Hier zijn enkele tips om in gedachten te houden:

 • Zorg ervoor dat de stroom is uitgeschakeld voordat je met de installatie begint.
 • Gebruik altijd waterdichte verbindingen tussen de bedrading en de armatuur, vooral als de lamp zich in de buurt van een douchecabine of andere natte gebieden bevindt.
 • Zorg ervoor dat de lamp stevig is bevestigd aan de muur om ongelukken te voorkomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *