Verlichting voor de hoge plafonds in de keuken

Verlichting voor de hoge plafonds in de keuken

Hoe belangrijk is verlichting in een keuken met hoge plafonds?

Een keuken met hoge plafonds kan een prachtig designelement zijn, maar het kan ook een uitdaging zijn om de juiste verlichting te vinden. Wanneer het plafond hoger is dan normaal, kan het moeilijk zijn om de juiste sfeer te creëren en de juiste focus te leggen op bepaalde gebieden van de keuken. Goede verlichting is echter essentieel voor een functionele en gezellige keuken. In dit artikel zullen we bekijken hoe je verlichting kunt kiezen en installeren om je hoge plafondkeuken tot leven te brengen.

Stap 1: Bepaal je verlichtingsbehoeften

Voordat je verlichting gaat kiezen, is het belangrijk om te bepalen welke functies de keuken allemaal heeft. Wil je een plek creëren om te koken, eten en misschien zelfs werken? Of heb je alleen veel licht nodig om te koken? Maak een lijst van de verschillende gebieden in je keuken en bedenk welke verlichting elk gebied nodig heeft. Als je bijvoorbeeld een eettafel in de keuken hebt, wil je een hanglamp boven de tafel om de ruimte gezellig te maken. Als je een kookeiland hebt, heb je waarschijnlijk meer gerichte verlichting nodig.

Stap 2: Kies de juiste armaturen

Nu je weet wat voor verlichting je nodig hebt in elke ruimte van je keuken, is het tijd om armaturen te kiezen die daar goed bij passen. Als je bijvoorbeeld gerichte verlichting nodig hebt boven het kookeiland, is een ophangsysteem met spots een goede optie. Voor algemene verlichting in de keuken is een combinatie van plafondlampen en wandlampen een goed idee. Het is belangrijk om te onthouden dat je ook stijl wilt toevoegen aan je keuken, dus kies armaturen die goed passen bij het uiterlijk van de ruimte.

Stap 3: Creëer lagen van licht

Een veelgemaakte fout bij het verlichten van een hoge plafondkeuken is om alleen maar basisverlichting te gebruiken. Als je alleen maar plafondlampen hebt, krijg je geen diepte en textuur in de verlichting. In plaats daarvan moet je lagen van licht creëren om de verschillende gebieden in je keuken te accentueren. Dit kan bijvoorbeeld door het gebruik van onderkastverlichting, led-strips achter de rand van de plafondlijsten, of wandverlichting. Door verschillende soorten verlichting te gebruiken, krijg je meer controle over de sfeer in de keuken.

Stap 4: Overweeg dimmers

Als je wilt dat je keuken echt flexibel is, overweeg dan om dimmers te installeren. Dit geeft je de mogelijkheid om de lichtsterkte aan te passen aan de verschillende activiteiten die je in de keuken doet. Als je bijvoorbeeld bezig bent met het voorbereiden van eten, wil je misschien feller licht hebben dan wanneer je een diner met vrienden wilt organiseren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *