Ontwerpgedreven: Hoe Design de Leiding neemt in Nederlandse Bedrijven

Inleiding

Design wordt steeds belangrijker in Nederlandse bedrijven en organisaties. Steeds meer bedrijven hebben ontwerpers in dienst en investeren meer geld in design. Maar wat is design eigenlijk en waarom wordt het steeds belangrijker? In dit artikel zal ik antwoord geven op deze vragen en laten zien hoe design de leiding neemt in Nederlandse bedrijven.

Wat is design?

Design omvat verschillende disciplines, waaronder industrieel design, grafisch design en webdesign. Vaak wordt design gezien als het uiterlijk van een product of dienst, maar design gaat verder dan dat. Design gaat namelijk ook over de gebruikerservaring en de manier waarop een product of dienst functioneert. Een goed ontworpen product of dienst voelt niet alleen goed aan, maar is ook functioneel en efficiënt.

Waarom is design belangrijk?

Design is belangrijk omdat het kan bijdragen aan het succes van een product of dienst. Een goed ontworpen product of dienst kan zorgen voor een betere gebruikerservaring en tevredenheid bij klanten. Bovendien kan design bijdragen aan efficiëntie en kostenbesparingen. Zo kan bijvoorbeeld een goed ontworpen softwareprogramma leiden tot minder fouten en minder trainingstijd.

Design-led bedrijven

Design-led bedrijven zijn bedrijven die design centraal stellen bij hun product- en dienstenaanbod. Deze bedrijven hebben vaak een sterke designcultuur en maken gebruik van design thinking bij het ontwikkelen van nieuwe producten en diensten. Enkele voorbeelden van design-led bedrijven in Nederland zijn Philips, KLM, en Coolblue.

De impact van design-led bedrijven

De impact van design-led bedrijven is groot. Niet alleen presteren deze bedrijven beter dan hun concurrenten, maar ze hebben ook een positieve invloed op de economie. Zo heeft een onderzoek van de Design Council in het Verenigd Koninkrijk aangetoond dat bedrijven die design centraal stellen bij hun bedrijfsvoering, meer omzet en hogere winstmarges hebben dan bedrijven die dat niet doen.

Design en duurzaamheid

Design kan ook bijdragen aan duurzaamheid. Een goed ontworpen product gaat langer mee en is minder snel aan vervanging toe. Bovendien kan design bijdragen aan energie-efficiënte producten en diensten. Zo heeft het Nederlandse bedrijf Fairphone een smartphone ontworpen die volledig modulair is en makkelijk te repareren is. Dit zorgt ervoor dat de levensduur van de telefoon verlengd wordt en dat er minder e-waste geproduceerd wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *